0-02-05-0121221eb3f190f8d786e870df64bc70159e9003a4391bf0b230326819281125_5455f85bb07ce257
BGScania Super News
[ 15.04.2024 by scaniasup3r 0 Comments ]

Поредна Green Truck победа за Scania Super 2024

Всяка година всички производители на тежкотоварни камиони в Европа участват в сравнителния тест Green Truck, организиран от две немски търговски списания, за да се определи най-ефективният транспортен камион за дълги разстояния. Освен краткото прекъсване през 2023 г. – когато Scania остана втора – базираният в Södertälje производител спечели и бе обявен за „Зелен камион“ за седем от последните осем теста. Всъщност Scania спечели теста девет от 14-те пъти, в които е провеждан от началото на състезанието през 2011 г. – впечатляващо постижение!

“Scania участва в редица прес тестове в Европа, но наградата “Зелен камион” наистина се фокусира върху това, което е абсолютно основно изискване в нашата индустрия – да предложим на клиентите си възможно най-добрата транспортна ефективност”, казва Стефан Дорски, старши вицепрезидент и ръководител на Scania Trucks. “Нашият задвижващ агрегат на базата на Super беше представен през 2021 г. и донесе ново ниво на ефективност на пазара със своите 8% икономии на гориво, от които нашите клиенти вече се възползват в ежедневните си операции.”

Ежегодният тест “Зелен камион” се организира от списанията Trucker и VerkehrsRundschau. Той започва през 2011 г. и се провежда 14 пъти. Досега Scania е постигнала общо девет (!) победи, четири втори места и еднопето място (още през първата година). Излишно е да казвам, че никоя друга марка не е дори близо до постиженията на Scania.

„Петото място” – това се случи много преди началото на моя мандат”, казва усмихнат Дорски. ” Но ако погледнем сериозно, ние в Scania сме много горди и щастливи, че си върнахме титлата на най-ефективния камион за дълги разстояния в света. Консумацията на по-малко гориво означава, че нашите камиони допринасят много за ограничаване на емисиите на CO2, тъй като голяма част от световния транспорт все още зависи от двигатели с вътрешно горене.”

Най-добрият камион в теста се определя чрез прилагане на интелигентна формула, която обхваща всички важни аспекти на транспортната ефективност и устойчивост: разход на гориво, средна скорост, използвано количество AdBlue и тегло на камиона (колкото по-лек, толкова по-добър).

Green Trucks 2024

“Да спечелиш “Зелен камион” означава да имаш най-доброто предложение на пазара”, казва Стефан Дорски, ръководител на Scania Trucks. “Камион, подобен на печелившия 460 R, може да бъде поръчан от всеки, тук и сега.”

А когато се вгледаме по-внимателно в реалните данни, използвани във формулата на “Зеления камион”, резултатите на Scania се открояват: на разстояние 100 км средната разлика в сравнение с втория в класирането е 0,41 литра гориво. Като се вземе предвид фактът, че един камион за дълги разстояния изминава около 150 000 км всяка година, това означава, че Scania е с повече от 600 литра годишно по-добра от най-близкия конкурент. Със своите 7040 кг камионът на Scania е и най-лекият автомобил, който постига най-висока средна скорост – 79,70 км/ч. През май 2023 г. Scania представи и актуализирана версия на своята система CCAP (Cruise Control with Active Prediction), нещо, което се смята, че е дало предимство в теста.

Реалните тестове се провеждат на различни видове пътища (но предимно магистрали) в района на Мюнхен. Всичко се следи отблизо от организаторите и от служители на участващите производители. Винаги се използва референтен камион, за да се компенсират променящите се условия, като например насрещен вятър, дъжд и температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *